Verplichte duur­zaamheidsrap­portage

Vanaf 2024 zijn veel bedrijven verplicht een duurzaamheidsrapportage te presenteren aan de EU. Hierin staat wat er precies gedaan is op het gebied van duurzaamheid en MVO. Deze Verplichte duur­zaamheidsrap­portage wordt ook wel de: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) genoemd.

Overheden willen klimaatverandering tegengaan en klanten willen steeds vaker weten waar een product of dienst vandaan komt. De CSRD gaat duidelijk maken of Europese bedrijven hun steentje bijdragen aan dit maatschappelijke doel.

Verplichte duur­zaamheidsrap­portage MKB

De CSRD heeft gevolgen voor zowel kleine als grote bedrijven. De CSRD geldt per 1 januari 2024 voor bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen. Vanaf 2025 wordt de rapportage ook verplicht voor grote bedrijven die nu niet onder de NFRD vallen.

Vanaf 1 januari 2026 gaat de verplichte duurzaamheidsrapportage ook voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven zullen waarschijnlijk daarna volgen. Het is verstandig voor mkb-bedrijven om zich alvast er in te verdiepen. Grote bedrijven zullen over een aantal jaar al moeten rapporteren over de hele keten.

Indien je producten of diensten levert aan een groot bedrijf, dan krijg je ook al te maken met de duurzaamheidsrapportage. Grote bedrijven gaan hierdoor strenger kijken naar hun aanbieders en dienstverleners. Als deze duurzaam zijn, dan is dat positief voor hun eigen rapportage. Hierdoor zullen ze een stuk strenger kijken of ze zaken gaan doen met bedrijven die minder duurzaam zijn.

verplichte duur­zaamheidsrap­portage

Wat kan je alvast doen als mkb’er?

Hoe duurzaam is het product van je bedrijf, wat is de maatschappelijke impact van je dienst, hoe wordt het gemaakt, vervoerd en verwerkt? Dat zijn zaken die straks aan belangrijk zijn in de rapportage. Neem ook alvast duurzaamheidsmaatregelen, zoals of isoleer het gehele bedrijfspand.

Weten hoe de eigen keten van het bedrijf in elkaar steekt, is precies wat de verplichte duurzaamheidsrapportage van mkb’ers vraagt. Maak een stappenplan voor de verplichte duurzaamheidsrapportage. Wacht niet tot het verplicht is, maar zet nu de eerste stap. Hierdoor ben je voorbereid op de toekomst.

Verplichte duur­zaamheidsrap­portage met MVOPro

MVOPro helpt bedrijven en organisaties met de informatieplicht energiebesparing. Daarnaast helpen wij ook bedrijven met het overstappen op duurzame led verlichting en met het aanvragen van een energielabel. Meer weten? Neem dan contact op met ons.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment