Verduurzamen met LED in de agrarische sector

In de agrarische sector wordt verduurzamen steeds belangrijker. Steeds vaker zien wij ook dat boeren wel willen verduurzamen op het gebied van verlichting, maar geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken. Het soort vee maakt bijvoorbeeld veel uit welke verlichting geschikt is. Pluimvee heeft andere eisen qua verlichting dan rundvee. Daarom is het belangrijk voor een boer om hier een geschikte keuze in te maken. Hier kan MVOPro bij helpen, want ons bedrijf heeft veel ervaring met bedrijven helpen te verduurzamen met LED in de agrarische sector.

Pluimvee en licht

Het is algemeen bekend dat licht een belangrijke factor is bij pluimvee. Kippen zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor licht. Het spectrum van verlichting heeft invloed op het welzijn van het dier. De belangrijkste aspecten bij pluimvee zijn: de lichtverdeling, goede dimbaarheid van de verlichting, minimale schaduwvorming en het lichtniveau. Op onze pagina over licht en pluimvee kunt u hierover meer lezen. Sinds kort is er een veldstudie gepubliceerd over LED en pluimvee. Hieruit blijkt dat het gebruik van LED verlichting in pluimveestallen een significante bijdrage levert aan het verbeteren van de winstgevendheid en het dierenwelzijn.

Rundvee en licht

Bij melk- en rundvee zijn alleen de intensiteit en duur van het licht belangrijk. Als hierin fouten worden gemaakt kan het consequenties hebben op de gezondheid, productie of welzijn van de dieren. Daarom is het belangrijk hier een goede keuze in te maken. Bij rundveestallen en melkveestallen is het elektriciteitsverbruik een belangrijke kostenpost. Gemiddeld brandt de verlichting tussen de 1800 en 2400 uur per jaar. Dit is vrij lang en daarom is het verstandig om over te stappen op duurzame LED verlichting. Vooral in de agrarische sector kan het veel schelen om over te stappen op duurzame LED verlichting.

Varkens en licht

Het licht bij varkenstallen is natuurlijk ook uitermate belangrijker. Een ongeschikt lichtniveau of lichtregime kan consequenties hebben op het welzijn van de dieren en de gezondheid. Per stal kan de keuze hierin ook verschillen. Wij maken onderscheid in de keuze van de led armaturen per soort varkensstal. Zo heeft een stal voor drachtige zeugen andere verlichting nodig dan een stal voor vleesvarkens. Wij maken voor deze stallen onderscheid in de soort verlichting:

  1. Drachtige zeugen
  2. Kraamstal
  3. Vleesvarkens
  4. Opfok zeugen
  5. Dekstal

Bij varkens is de kleur en lichtintensiteit van groot belang. De inrichting van het licht moet op de juiste manier gebeuren. Je kunt niet een bepaalde LED lamp op iedere afdeling plaatsen.

Varkens led licht
LED in de agrarische sector

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over verduurzamen met LED in de agrarische sector. U kunt ons via de e-mail bereiken op info@mvopro.nl of telefonisch via 040-7600760.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment