Verantwoordelijkheid

Ketenverantwoordelijkheid MVO

De Nederlandse overheid heeft internationale afspraken op het gebied van MVO onderschreven. In haar beleidsbrief ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen loont’ heeft de Nederlandse overheid aangegeven dat zij van bedrijven verwacht dat zij internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat een bedrijf zich bewust moet zijn van zijn potentiële negatieve effecten op de wereld, rechtstreeks en via zijn keten van leveranciers en afnemers. En dat hij deze MVO-risico’s moet proberen te voorkomen, verminderen en aanpakken.

Bij dertien Nederlandse sectoren die worden beschreven in het rapport MVO Sector Risico Analyse gaat de overheid een stap verder. Zij stimuleert deze sectoren om afspraken te maken over een gezamenlijke aanpak van MVO-risico’s in de keten door middel van het opstellen van IMVO-convenanten. Het gaat om de volgende sectoren: bouw, chemie, detailhandel, energie, financiële sector, groothandel, hout en papier, land- en tuinbouw, metaal, elektronica, olie en gas, textiel en kleding, en voedingsmiddelen.

Daarnaast houdt maatschappelijk verantwoord ondernemen niet op bij de poort van uw bedrijf. Ook toeleveranciers, onderaanemers en afnemers die betrokken zijn bij de productieketen zouden maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een handige lijst met tips en tools die kunnen helpen met de ketenverantwoordelijkheid op het gebied van MVO. 

Meer informatie

Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch via 040-7600760 of via de e-mail op het adres: info@mvopro.nl. 

MVOPro helpt bedrijven verduurzamen o.a. met led-verlichting. Daarnaast verzorgen wij ook energielabels en helpen wij bedrijven met de informatieplicht.