Subsidie LED verlichting in 2022

Voor bedrijven en organisaties zijn er veel redenen waarom ze de overstap willen maken naar LED verlichting in 2022. Met de informatieplicht energiebesparing en de energielabel C verplichting voor kantoren in het achterhoofd. Hierdoor is nu de tijd aangebroken om het bedrijfspand te verduurzamen.

Meestal weten (kleinere) bedrijven niet waar ze moeten beginnen met verduurzamen. Gelukkig is er vanuit de overheid subsidie op LED verlichting beschikbaar om verduurzaming makkelijker te maken. Zo is het overstappen op LED verlichting een van de gemakkelijkste manieren om te verduurzamen. Daarnaast zijn er voor de zakelijke markt meerdere subsidies beschikbaar.

Waarom verduurzamen met LED verlichting

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland beschikken over minimaal energielabel C. Met het overstappen op LED verlichting kan dit vrij eenvoudig bereikt worden. LED verlichting kan al snel leiden tot een besparing van 70% op de energiekosten in een bedrijf. Hierdoor is de keuze voor LED snel gemaakt door ondernemers. Vooral dankzij de zakelijke subsidie op LED verlichting vanuit de overheid.

Welke zakelijke subsidies zijn er?

De overheid heeft verschillende subsidies beschikbaar gesteld om ondernemers te helpen met verduurzamen. De meest bekende subsidie voor ondernemers is de EIA, de energie-investeringsaftrek. Dankzij deze subsidie kunnen bedrijven of verenigingen fiscale aftrek krijgen wanneer er een investering wordt gedaan die een forse energiebesparing oplevert.

Daarnaast zijn er nog drie andere subsidies die van toepassing kunnen zijn. De KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Daarnaast is er ook een speciale subsidie beschikbaar voor amateursportclubs. Deze heet BOSA (Bouw en onderhoud sportaccommodaties). Deze is sinds dit jaar ook anders geworden. Zo is het drempelbedrag verlaagd naar 2.500 euro per 1 januari 2022. Dit jaar is er wel minder subsidie beschikbaar. In 2021 was het bedrag 79 miljoen, maar dit is nu verlaagd naar 75,5 miljoen.

Energie Investerings Aftrek (EIA) 2022

Voor 2022 zijn er binnen de EIA belangrijke wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de specificaties van LED-verlichtingssystemen. Deze subsidie is sterk aangescherpt om slecht presterende LED lampen tegen te gaan. Deze hebben vaak een lage levensduur voor LED verlichting. Het budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2022 bedraagt € 149 miljoen en is net als vorig jaar enkel van toepassing bij renovaties van bestaande gebouwen. Hierdoor is het voor bedrijven in de zakelijke markt erg verstandig om snel te verduurzamen. De zakelijke subsidie EIA voor bedrijven maakt het extra interessant.

Verhoging MIA steunpercentage

Het kabinet wil bedrijven extra stimuleren om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daartoe worden de steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) opgehoogd. Hierdoor kunnen bedrijven een hoger investeringsbedrag van de fiscale winst aftrekken. De MIA-percentages worden per 1 januari 2022 verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Daarnaast wordt het MIA-budget voor de periode 2022-2024 met € 30 miljoen verhoogd naar € 144 miljoen per jaar.

Overstappen op LED verlichting

Wilt u graag met uw bedrijf of instelling overstappen op LED verlichting en gebruik maken van de zakelijke subsidies? Neem dan contact op met MVOPro. Wij helpen ondernemers met het verduurzamen en over te stappen op energiezuinige LED verlichting.

Dit doen wij aan de hand van een stappenplan en hiermee nemen wij de zorgen uit handen van de ondernemer. Wij regelen alles, van inventarisatie tot installatie. Daarnaast regelen wij ook de subsidieaanvraag. Wilt u graag meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment