Pluimvee

Dat licht een belangrijke factor is binnen de pluimveesector is algemeen bekend. Toch krijgen wij regelmatig vragen over welk lichtregime het meest geschikt is voor gezonde en productieve dieren.
Kippen nemen licht (-kleuren) op een andere manier waar dan mensen.

Bij het verlichten van pluimveestallen zijn de volgende aspecten van belang:

Optimale verdeling
Zoals eerder vermeld zijn kippen gevoelig voor licht. Een goede lichtverdeling en lichtniveau is daarom van groot belang. Een goede lichtverdeling zorgt er namelijk voor dat de kippen zich optimaal verdelen over de totale oppervlakte van de stal.

Goede dimbaarheid
Om zo goed mogelijk te kunnen sturen met de verlichting is het essentieel dat de stalverlichting dimbaar is. Dimbare verlichting geeft u de mogelijkheid in te kunnen spelen op elk gewenst lichtniveau in de stal.

Minimale schaduwvorming
Een goede lichtverdeling staat gelijk aan zo min mogelijk schaduw. Onze armaturen zijn zo ontwikkeld dat met minimale aantallen een zeer goede lichtverdeling wordt behaald, zonder dat er schaduw wordt gecreëerd. Voor veehouder en kip de ideale oplossing.

Lichtniveau
Voor pluimvee zijn er verschillende lichtregimes toepasbaar. Dit is afhankelijk van het type pluimvee wat er in de stal aanwezig is. Bij vleeskuikens is het wettelijk verplicht een lichtniveau van minimaal 20 lux te hebben op 80% van het vloeroppervlak. Hetzelfde geldt voor leghennen terwijl ouderdieren weer behoefte hebben aan 40 tot 60 lux. Elke stal is anders.

Vraag altijd advies voordat u stalverlichting aanschaft. In een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen wij u alle voordelen laten zien van een goed en weldoordacht lichtniveau.