Pluimvee

Dat licht een belangrijke factor is binnen de pluimveesector is algemeen bekend. Toch krijgen wij regelmatig vragen over welk lichtregime het meest geschikt is voor gezonde en productieve dieren. Welk licht heeft pluimvee nodig?

Kippen nemen licht (-kleuren) op een andere manier waar dan mensen. Het spectrum van verlichting heeft veel invloed op het welzijn van de kip.

Bij het verlichten van pluimveestallen zijn de volgende aspecten van belang:

Optimale verdeling

Zoals eerder vermeld zijn kippen gevoelig voor licht. Een goede lichtverdeling en lichtniveau is daarom van groot belang. Een goede lichtverdeling zorgt er namelijk voor dat de kippen zich optimaal verdelen over de totale oppervlakte van de stal.

Goede dimbaarheid

Om zo goed mogelijk te kunnen sturen met de verlichting is het essentieel dat de stalverlichting dimbaar is. Dimbare verlichting geeft u de mogelijkheid in te kunnen spelen op elk gewenst lichtniveau in de stal.

Minimale schaduwvorming

Een goede lichtverdeling staat gelijk aan zo min mogelijk schaduw. Onze armaturen zijn zo ontwikkeld dat met minimale aantallen een zeer goede lichtverdeling wordt behaald, zonder dat er schaduw wordt gecreëerd. Voor veehouder en kip de ideale oplossing.

Lichtniveau

Voor pluimvee zijn er verschillende lichtregimes toepasbaar. Dit is afhankelijk van het type pluimvee wat er in de stal aanwezig is. Bij vleeskuikens is het wettelijk verplicht een lichtniveau van minimaal 20 lux te hebben op 80% van het vloeroppervlak. Hetzelfde geldt voor leghennen terwijl ouderdieren weer behoefte hebben aan 40 tot 60 lux. Elke stal is anders. Verschillende soorten licht zijn dus goed voor pluimvee. Dit ligt aan de situatie van de stal.

Vraag altijd advies voordat u stalverlichting aanschaft. In een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen wij u alle voordelen laten zien van een goed en weldoordacht lichtniveau. Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch via het nummer 040-7600760.

pluimvee licht