MVO in de praktijk

MVO in de praktijk

Steeds meer bedrijven kiezen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Daarnaast stimuleert de overheid bedrijven om aan de slag te gaan met MVO. Maar hoe gaat MVO nu echt in de praktijk en wat zijn de voordelen.

Voor ondernemers die (nog) niet overtuigd zijn, hieronder staan enkele voordelen van duurzaam ondernemen. 

Wat zijn de voordelen van MVO?

MVO kost je niet enkel geld, als je het goed aanpakt kun je er ook veel voordeel uit halen. Dit hangt natuurlijk af van de keuzes die je kunt maken en maakt. Een overzicht van de mogelijke opbrengsten bij duurzaam ondernemen:

  • Lagere kosten: Minder onkosten door een lager energieverbruik, minder afval en een lager ziekteverzuim.
  • Efficiënter werken: Efficiëntere werkprocessen dat naast ergernis ook tijd en geld bespaart.
  • Productiever personeel: Gemotiveerder en productiever personeel door ze te betrekken bij de positieve toekomstvisie. Investeren in de sociale kant van het bedrijf zorgt voor extra waardering en inzet van werknemers.
  • Personeelsbehoud: MVO zorgt ook voor aanwas en behoud van medewerkers, met de aankomende krapte op de arbeidsmarkt, geen slecht vooruitzicht.
  • Concurrerend: Betere concurrentiepositie en nieuwe potentiële klanten (vooral bedrijven die duurzaam werken eisen dat ook van hun leveranciers. Bij particuliere klanten geeft prijs uiteindelijk nog vaak de doorslag)
  • Meer innovatie: Duurzaam ondernemen gaat vaak gepaard met meer transparantie en innovatie. Nieuwe ideeën en ontwikkelingen krijgen daardoor sneller en beter voet aan de (bedrijfs)grond.
  • Beter milieu: Niet direct in het bedrijfsbelang, maar duurzaam ondernemen zorgt vanzelfsprekend ook voor een schoner milieu en minder armoede op de wereld.

Wat zijn de nadelen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Veel MVO-initiatieven vragen in beginsel wel om een investering. Dat betaalt zich in de meeste gevallen op de lange termijn wel terug, maar je moet er wel een startkapitaal voor vrijmaken.  Ga daarom niet overhaast te werk, neem er de tijd voor en voer stapje voor stapje een nieuw duurzaam initiatief in. Zo blijven de kosten te overzien en kun je op termijn met de eerste besparingen de volgende initiatieven ontplooien. MVOPro kunt uw bedrijf hierbij helpen met het beste advies op het gebied van duurzaamheid. Wij laten zien hoe MVO werkt in de praktijk.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment