De Europese duurzaamheidsregels gaan veranderen. Hierdoor zullen veel bedrijven meer moeten rapporteren op het gebied van duurzaamheid.
Naast winst, omzet en andere financiële resultaten moeten grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers vanaf 2023 ook rapporteren over de effecten van hun activiteiten op de samenleving en het milieu. De Europese Unie heeft dit deze week aangekondigd. Alle bedrijven met meer dan 250 medewerkers met omzet- en balanstotaalcriteria worden verplicht verslag te doen over de effecten die zij hebben op het milieu- en sociale omstandigheden. Daarnaast moet er ook gerapporteerd worden over de risico’s die het milieu en sociale thema’s op organisaties hebben. De informatie die bedrijven verschaffen moet worden getoetst door accountants om de betrouwbaarheid te vergroten.
Het is een gigantische uitbreiding op de huidige duurzaamheidsregels. Hierdoor moeten bedrijven razendsnel aan de slag om in 2023 klaar te zijn voor de invoering van deze nieuwe regels. Dankzij deze verplichting wordt het voor burgers en beleggers straks gemakkelijker om een objectief en betrouwbaar inzicht te krijgen in de duurzaamheidsinspanningen van alle grote bedrijven. Dit is een goede stap richting een duurzame economie in 2050.
Non-financial Reporting Directive
Voorheen waren de verplichting vastgelegd in het Non-financial Reporting Directive. Deze was eerst alleen van toepassing op beursgenoteerde bedrijven, maar nu heeft de EU dit veranderd en geldt het voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Dit betekent een fundamentele verandering voor duizenden Nederlandse bedrijven. Niet alleen de NFRD is aangepast, maar ook de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). KPMG heeft een handig overzicht gemaakt van de effecten van de CSRD voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Grote verantwoordelijkheid Nederlandse overheid
De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid om alles mogelijk te maken en te zorgen dat bedrijven de duurzaamheidsregels halen. De plannen van politieke partijen op het gebied van duurzaamheid en de recent aangekondigde AgendaNL2030 bieden steun. Daarnaast willen acht grote bedrijven dat de duurzaamheidsdoelen van de VN worden opgenomen in het regeerakkoord. Volgens KPMG zou Nederland een leidende positie moeten innemen om te zorgen dat de huidige steun voor brede welvaart ook waargemaakt kan worden. Het is immers goed voor onze eigen economie. Duurzaamheid vraagt om meer innovatie en ontwikkeling van kennis en talenten.
Verduurzamen hierdoor steeds belangrijker
Niet alleen voor grote bedrijven is het verduurzamen belangrijker geworden, maar ook bedrijven uit het MKB moeten hiermee bezig zijn. Consumenten hechten er steeds meer waarde aan dat bedrijven duurzaam ondernemen. MVOPro helpt bedrijven met het verduurzamen. Dit doen wij o.a. door bedrijven te helpen met het overstappen op duurzame LED verlichting. In veel gevallen is dit kostenneutraal te realiseren dankzij subsidies en ons eigen groenfonds. Wilt u graag meer weten over verduurzamen met MVOPro? Neem dan gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.