Het energielabel voor Utiliteitsbouw, EPA-U

De term EPA-U staat voor Energie Prestatie Advies Utiliteit, bestaande bouw. Dit energielabel is uitsluitend voor utiliteitsgebouwen. Het label laat u zien hoe zuinig een gebouw met energie omgaat. Dit begint bij label G (zeer slechte energieprestaties) en het gaat tot label A (zeer goede energieprestaties). 

Tevens geeft het energielabel weer welke acties tot energie besparen er mogelijk zijn. Het energielabel is verplicht voor bezitters van een utiliteitsgebouw als hij deze gaat verkopen, verhuren of opleveren. Voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn onder andere ziekenhuizen, scholen en kantoorgebouwen. Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen verplicht over energielabel C beschikken. Indien een pand dit label niet heeft, dan moet het betreffende pand buiten bedrijf worden gesteld. Het is verstandig om dit op tijd te regelen om hoge boetes te voorkomen. U kunt gemakkelijk via MVOPro het energielabel aanvragen voor utiliteitsgebouwen.

Het energielabel is voor het verhuren of verkopen van utiliteitsgebouwen wettelijk verplicht.
Dit geldt voor zowel oude als nieuwe gebouwen. Bij het verhuren van het utiliteitsgebouw dient de eigenaar een afschrift van het betreffende energielabel aan de nieuwe verhuurder over te dragen. Als het utiliteitsgebouw wordt verkocht zal de koper het energielabel van de voorgaande eigenaar ontvangen. Het energielabel is tien jaar geldig.

Aanvragen van een energielabel voor utiliteitsgebouwen

Het registeren van een energielabel voor utiliteitsgebouwen gaat anders dan bij woningen. In dit geval krijgt u namelijk geen voorlopig label. Deze kunt u dus ook niet via het internet veranderen naar een definitief label. U dient zelf contact op te nemen met een EPA-U adviseur. De adviseur zal het gebouw op verschillende kenmerken gaan controleren. Daarna krijgt u als eigenaar van het gebouw een energielabel. De deskundige zal deze vervolgens registreren. Wilt u meer informatie over het aanvragen van een energielabel voor utiliteitsgebouwen? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen via info@mvopro.nl.

Energielabel bedrijfsgebouw