Energielabels kantoren: kantorenmarkt loopt drastisch achter

Vanaf 2023 moeten kantoren over minimaal energielabel C of hoger beschikken. Uit een recent onderzoek van Cobouw Data & Analytics blijkt dat ruim 80 procent dat niet heeft. Dit moet snel veranderen, vinden experts. Energielabels voor kantoren zijn relatief snel aan te vragen, indien het pand voldoet aan de energielabel C verplichting.

Al jaren worden de eigenaren van kantoorpanden gewezen op de energielabel C verplichting. Tot nu toe trekken ze er weinig van aan. De uitkomsten van het onderzoek van Cobouw Data & Analytics zijn verontrustend.

Label C-verplichte kantoren

In totaal zijn er 68.000 label C-verplichte kantoren. Hiervan heeft slechts 19 procent (ruim 18.000 kantoren) minimaal energielabel C. Het grootste deel van de kantoren (ruim 50.000 kantoren) heeft geen energielabel. Deze moeten of nog verduurzamen met energiebesparende maatregelen of het energielabel moet nog worden aangevraagd. Bij degene waar het label nog moet worden aangevraagd kan het label op C uitvallen. Hierdoor is het verstandig dit label snel aan te vragen, zodat het duidelijk is of er nog energiebesparende maatregelen moeten worden genomen.

Van alle provincies loopt provincie Zeeland achter op de rest van Nederland met de label C verplichting. Daarna volgt de provincie Limburg. In de Randstad is het beter geregeld. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland scoren het beste in vergelijking tot de rest van Nederland.

Maatregelen gemakkelijk te nemen

De maatregelen die getroffen kunnen worden om aan de label C verplichting te voldoen zijn vrij simpel. Het blijkt dat veel kantoren bij installatie van ledverlichting al voldoen aan de label C verplichting. De overstap naar ledverlichting is in veel gevallen zelfs kostenneutraal te maken en een relatief simpele maatregel om door te voeren.

Alleen kantoorpanden met label G en F moeten meer stappen zetten om naar C te komen. Toch kan ledverlichting wel helpen bij het verbeteren van het energielabel.

Energielabels kantoren aanvragen

Voor ondernemers en pandeigenaren is het verstandig het label snel te regelen. Nog maar 1,5 jaar en dan gaat de wet in. Als het label ontbreekt riskeert de eigenaar van het pand een boete van 20.000 euro. Dit is een flink bedrag, aangezien het aanvragen van een energielabel maar 425 euro tot 799 euro kost. Dit is afhankelijk van het aantal vierkante meter.

MVOPro

Wij bij MVOPro helpen andere bedrijven met verduurzamen. Dit doen wij met ledverlichting. Dit is een van de manieren waarop het energielabel kan worden verbeterd. Hiervoor hebben wij een speciaal concept genaamd: “Bespaar en Verdien”. Wilt u graag hierover meer weten? Bekijk dan onze werkwijze.

Naast het verduurzamen van bedrijven kunt u ook bij ons een energielabel aanvragen tegen een laag tarief. Dit kan gemakkelijk via onze website. Wilt u graag meer weten over het energielabel of over ledverlichting? Neem dan gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.

Bron: Cobouw Data & Analytics

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment