Energielabel winkelpand

Sinds januari 2015 zijn eigenaren van een winkelpand verplicht een energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur. U moet dan een energielabel voor utiliteitsgebouwen aanvragen, indien deze niet aanwezig is. Een energielabel voor een winkelpand is dus verplicht en als deze niet aanwezig is bij verkoop of verhuur kunt u een hoge boete riskeren. Deze boete kan oplopen tot boven de 10.000 euro. Daarom is het verstandig om tijdig een energielabel aan te vragen bij het verkopen of verhuren van een winkelpand. Een nieuw geregistreerd energielabel voor een winkelpand is 10 jaar geldig.

Hoogte van het energielabel

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 verplicht energielabel-C kunnen overhandigen. Dit is bij winkelpanden momenteel nog niet het geval. Winkelpanden worden over het algemeen minder streng beoordeeld, dan een gebouw met een kantoorfunctie. Toch is het verstandig om een energielabel te regelen voor een winkelpand, aangezien de bank of hypotheekverstrekker bij het verstrekken van een hypotheek vaak kijkt naar het energielabel wat aanwezig is.

Hoe verbeter het energielabel?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het energielabel van een pand. Het gaat voornamelijk over de energieprestatie van het winkelpand. Er zijn meerdere manieren om deze te verbeteren. De volgende factoren hebben invloed:

  • Verlichting: de verlichting in een winkelpand heeft invloed op het energielabel. Kies voor energiezuinige verlichting, zoals led verlichting. Dit heeft een positieve invloed op het energielabel.
  • Isolatie: het isoleren van het pand is belangrijk voor de energieprestatie van een gebouw. Denk aan het isoleren van de gevel, dak of vloer. Daarnaast kunnen ook ramen met dubbel glas, triple glas of HR++ glas van positieve invloed zijn op het energielabel.
  • Installaties: een andere manier om het label te verbeteren is het energiezuinig opwekken van warmte. Denk aan een warmtepomp of een zonneboiler. Dit heeft ook een gunstige invloed op het energielabel.

Energielabel winkelpand aanvragen

Wilt u een energielabel aanvragen voor uw pand? Dat kan snel en gemakkelijk via MVOPro. Kijk op onze energielabel pagina voor meer informatie. Wilt u graag achterhalen over welk energielabel uw winkelpand momenteel beschikt? Dan heeft de overheid hiervoor een tool gemaakt. Via deze tool kunt u achterhalen over welk energielabel het gebouw momenteel beschikt.

Naast het verzorgen van energielabel helpt MVOPro bedrijven met overstappen op duurzame led verlichting. Wilt u graag meer informatie over energielabels of led verlichting? Neem dan gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment