Energielabel utiliteitsbouw verplicht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en geldt voor de volgende utiliteitsgebouwen:
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke  functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Kantoorfuncties, zoals gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren (alle kantoren die via een entree/hal/balie toegankelijk zijn voor publiek)
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sportscholen, stadions, zwembaden
  • Verkoop, zoals supermarkten, winkels, showrooms van garages

Verplichting energielabel C kantoren 2023

Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling. Voor verdere informatie kunt u terecht op:

> Energielabel C kantoren

Maximale boete en handhaving

In de wet is alleen een maximale hoogte voor een bestuurlijke boete opgenomen als u niet voldoet aan deze verplichting. Deze boete is voor rechtspersonen € 20.250 en voor natuurlijke personen € 405. De handhaving is in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij heeft aan alle grote beleggers attenderingsbrieven gestuurd waarin wordt aangekondigd dat vanaf 1 mei 2016 handhavend kan worden opgetreden.

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen.

Het energielabel is verplicht voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen. Voor  sommige gebouwen is een energielabel niet nodig, zoals fabriekshallen of beschermde monumenten.

Energielabel aanvragen voor utiliteitsgebouwen

Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energielabel anders dan voor woningen. Eigenaren ontvangen geen voorlopig label en kunnen dit ook niet online omzetten in een definitief label. De eigenaar schakelt zelf een erkend deskundige in. Deze controleert het gebouw op een aantal kenmerken. De deskundige laat het energielabel registreren.

De Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL) biedt een overzicht van bedrijven die gecertificeerd zijn om het energielabel voor gebouwen af te geven.

Energielabel bij nieuwe verhuur of verkoop

Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

Toezicht op energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een definitief energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen.

Zichtbaar ophangen energielabel

Overheidsorganisaties in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moeten het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.

Dit geldt ook voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2 (zoals ziekenhuizen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels). Maar alleen als er voor deze gebouwen een energielabel beschikbaar is. Bijvoorbeeld door een verkoop.

Vragen over het energielabel voor gebouwen?

Ondernemers met vragen over het energielabel voor gebouwen kunnen terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). bron www.rijksoverheid.nl

Olaf van Gastel

Olaf van Gastel

Leave a Replay

MVO PRO

Al het laatste MVO PRO nieuws kunt u hier op de voet volgen. Schrijf u onderaan in voor de nieuwsbrief!

Laatste posts

Volg ons

Meer over duurzaamheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor al het laatste MVO Pro Nieuws. We gaan je niet spammen!

Sluit Menu