Een energielabel is verplicht voor een bedrijfspand in verschillende situaties. De overheid heeft twee verplichtingen opgesteld omtrent het energielabel:
- Energielabel C is verplicht voor kantoren vanaf 2023
- Bij verkoop, verhuur en oplevering moet het pand over een (geldig) energielabel beschikken
In dit artikel gaan we verder in op het energielabel, de regels omtrent het energielabel en hoe je een energielabel kunt aanvragen voor een bedrijfspand.
Wat is een energielabel precies?
Een energielabel is een maatstaf die de energiezuinigheid van een object of pand aangeeft en deze in een bepaalde energieklasse plaatst. Je hebt de energielabels A t/m G. Naast een energieklasse bevindt zich in het energielabel ook een advies waarmee een pand energiezuiniger gemaakt kan worden. Hierin staan maatregelen in het kader van verduurzamen, zoals ledverlichting, zonnepanelen en isolatie. Hierdoor weten pandeigenaren op welke manieren ze het pand verder kunnen verduurzamen.
Wat kan ik doen om mijn energielabel te verbeteren
Om het energielabel van een bedrijfspand te verbeteren zijn verschillende duurzame maatregelen nodig.
Hieronder staat een lijst van maatregelen:
- Vervang al het enkele glas in het bedrijfspand door dubbel, triple of HR++glas
- Vervang de cv-ketel in het pand door een veel duurzamere hr-ketel
- Plaats een hybride of elektrische waterpomp en zonneboiler
- Het plaatsen van een hybride of elektrische warmtepomp
- Zonnepanelen op het dak
- Vervang de verlichting door led verlichting.
Is er al een energielabel aanwezig?
Vaak weten pandeigenaren niet of er al een label aanwezig is. Hiervoor heeft de overheid een gemakkelijke tool gemaakt. Via deze tool is te achterhalen of er al een energielabel aanwezig is in het pand. Dit is vooral belangrijk bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand, want dan is een energielabel al verplicht.
Sinds wanneer is een energielabel verplicht voor een bedrijfspand?
Een energielabel is vanaf 2015 verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Dus ook als het een nieuw pand betreft. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert hier streng op en heeft al meerdere boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de regels hielden. Deze boetes kunnen hoog oplopen, indien er geen label aanwezig is.
De verplichting geldt voor de volgende bedrijfspanden:
- Onderwijspanden
- Kantoren
- Sportgebouwen
- Publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
- Horeca en logies, zoals restaurants en hotels
- Winkels
Industriële bedrijfspanden kennen deze verplichting niet. Alleen als het industriële pand ook over een showroom of kantoor beschikt kan het zo zijn dat een energielabel verplicht is. Dit geldt alleen als deze ruimtes groter zijn dan 50 m2. Hieronder staat een infographic die alle uitzonderingen laat zien.
Energielabel C verplichting kantoren 2023
Vanaf 1 januari 2023 is het voor kantoren groter dan 100 m2 verplicht om over minimaal energielabel C te beschikken. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo hoef je niet aan de regel te voldoen als minder dan 50 procent van het pand als kantoor wordt gebruikt. Ook als een pand een monument is of binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt hoef je niet te voldoen aan de regels.
Uit een recent onderzoek van Cobouw Data & Analytics blijkt dat ruim 80 procent nog niet over energielabel C beschikt. Hier moet dus snel verandering in komen, want indien een pand in 2023 niet over het label beschikt, mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Veel kantoren hebben nog geen geldig label. Als deze kantoren een label aanvragen is de kans groot dat ze meteen al over label C beschikken.
Energielabel verplicht ophangen
In sommige gevallen moet het energielabel verplicht zichtbaar worden opgehangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang van het pand. Deze verplichting geldt alleen voor bedrijven waarbij een energielabel verplicht is, het gebruiksoppervlak groter is dan 250 m2 en er komt regelmatig publiek. Enkele voorbeelden van bedrijven of organisaties waar dit verplicht is: scholen, horeca en ziekenhuizen.
Deze verplichting geldt ook voor alle overheidsgebouwen groter dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn. Dit geldt ook als de overheid het gebouw huurt of als iemand het gebouw van de overheid huurt.
Energielabel bedrijfspand aanvragen
U kunt via MVOPro gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor uw bedrijfspand. Een energielabel aanvragen kan via onze website. Indien uw kantoor of bedrijfspand een beter energielabel wilt verkrijgen, dan is het slim om eerst energiebesparende maatregelen te nemen, zoals led verlichting. Hierdoor kunt u van energielabel D naar het beoogde energielabel C of zelfs hoger gaan.