7 handige tips voor een duurzaam kantoor

Duurzaam ondernemen en duurzaamheid wordt met de dag belangrijker voor het bedrijfsleven. Hierdoor is het belangrijk voor een bedrijf dat het kantoor zo duurzaam mogelijk is. Vooral met het oog op de veranderende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid.

Gelukkig kun je als ondernemer veel doen om het kantoor duurzamer te krijgen. Om ondernemers op weg te helpen geeft MVOPro 7 handige tips voor een duurzaam kantoor.

De 7 tips voor een duurzaam kantoor

1. Schakel elektronische apparatuur uit

Iedereen doet wel eens apparaat, zoals een laptop, dichtklappen of op slaapstand zetten. Hierdoor verbruikt het apparaat nog steeds stroom, terwijl het eigenlijk niet nodig is. Een dichtgeklapte laptop of een laptop in slaapstand verbruikt nog ongeveer voor 1/3e van de stroom ten opzichte van een laptop die volledig aanstaat. Al is dit natuurlijk wel afhankelijk van het type laptop. Dit is onnodig verspilde energie. Schakel dus alle apparaten uit, indien het mogelijk is. Niet alleen laptops, maar ook computers, printers en andere elektronische apparaten.

2. Vergroen het kantoor

Het plaatsen van planten in een kantoor geeft veel voordelen. Planten zorgen niet alleen voor een goede sfeer, maar helpen ook mee aan een duurzaam kantoor. Planten verzuiveren de lucht en zorgen voor een aangenamere luchtvochtigheid. Daarnaast zorgen planten ervoor dat medewerkers zich beter kunnen concentreren. Uit onderzoek blijkt ook dat planten zorgen voor minder ziekteverzuim onder de medewerkers en zorgen voor een verhoogde productiviteit. De investering in planten is ook relatief laag en het enige wat ze nodig hebben is wat licht en water. Vergroen daarom het kantoor met enkele planten!

3. Afval scheiden

Thuis doen we voortaan steeds meer afval scheiden, maar op kantoor blijven we achter. Uit een onderzoek blijkt dat slechts 1 op 5 bedrijven een duidelijke richtlijn heeft over het scheiden van afval. Dit aantal is natuurlijk veel te laag. Vooral als je ziet dat 85 a 95 procent van de Nederlandse afvalberg, bedrijfsafval is.

Het scheiden van afval is een goede manier voor een duurzaamer kantoor. Zet een oud-papierbak neer en zorg voor een aparte bak voor het plastic afval. Het is belangrijk de medewerkers te stimuleren om het afval te scheiden. Door ze erbij te betrekken ontstaat er een sociale norm van afvalscheiden. Hierdoor zullen medewerkers elkaar aanspreken indien ze het niet correct doen.

4. Duurzame verlichting

Een goede tip voor een duurzaam kantoor is het installeren van duurzame verlichting. Vaak denken mensen niet zo snel na over de verlichting, maar de verlichting in een kantoor is enorm belangrijk. De geschikte verlichting zorgt voor een verhoogde productiviteit, een verbetering in de duurzaamheid en een kostenbesparing op de energierekening.

Voor veel bedrijven is dit de eerste stap richting duurzaam ondernemen. De oude lampen vervangen in duurzame led verlichting. Deze verlichting heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten verlichting. Led verlichting is zuiniger, is minder schadelijk voor het milieu en heeft minder onderhoudskosten. Op de lange termijn scheelt het ook flink in de portemonnee door het lage energie verbruik en lange levensduur. Dus als het tijd is voor nieuwe verlichting op het kantoor, kies dan altijd voor led verlichting.

5. Vergroen het printen op kantoor

Er zijn verschillende manieren om zuiniger om te gaan met de printer op het kantoor. Binnen veel bedrijven is de printer nog steeds het meest gebruikte apparaat. Hierdoor is het verstandig om te kijken waarin je het gebruik van de printer kan vergroenen.

Hieronder staan een aantal maatregelen die je kunt nemen om het printen te vergroenen.

  • Kies voor een duurzaam lettertype: er zijn een aantal letterypen die minder inkt gebruiken zoals Calibri, Verdana of Century Gothic. Daarnaast heb je ook speciale lettertypen zoals Ryman Eco en Ecofont die nog zuiniger zijn.
  • Zet de printer standaard op zwart-wit. De meeste printers zijn standaard ingesteld op het afdrukken in kleur. Vaak is dit helemaal niet nodig en voldoet een zwart-wit afdruk ook.
  • Print dubbelzijdig en druk wanneer mogelijk 2 pagina’s op 1 zijde af! Dat scheelt in papierverbruik en is dus beter voor het milieu!
  • Gebruik duurzaam of gerecycled papier. Voor papier met een FSC-keurmerk zijn alleen grondstoffen uit duurzaam beheerde bossen gebruikt.
  • Stuur een e-mail en werk online als het mogelijk is in plaats van alles te printen.

6. Kies voor duurzame koffie of thee

Thee en koffie worden dagelijks op kantoor geconsumeerd. In de meeste bedrijven gaat het soms wel om (tientallen) liters op een dag. Het is een goede stap richting een duurzaam kantoor. In ieder kantoor is er wel koffie of thee te vinden en is het een mooie weg om te laten zien dat het kantoor duurzaam is.

Voortaan is er genoeg keuze op het gebied van duurzame koffie of thee. Vaak is het wel iets duurder dan de normale producten, maar dan weet je wel zeker dat de thee of koffie duurzaam is verbouwd en verscheept.

7. Gebruik oplaadbare batterijen

Veel apparaten gebruiken nog steeds batterijen. Apparaten zoals draadloze muizen, toetsenborden of camera’s hebben meestal nog batterijen. Deze moeten eens in de zoveel tijd worden vervangen. Hiervoor kan je het beste kiezen voor oplaadbare batterijen. Deze zijn beter voor het milieu, omdat ze langer meegaan dan een eenmalige batterij. Uiteindelijk scheelt dit energie, grondstoffen en ook CO2-uitstoot. Op lange termijn zijn oplaadbare batterijen ook goedkoper dan wegwerpbatterijen.

Het is verstandig om de apparaten op kantoor te controleren of er al gebruik wordt gemaakt van oplaadbare batterijen. Indien dit nog niet het geval is, dan is het aan te raden om deze te vervangen bij de volgende batterijwissel.

Andere hulpmiddelen voor een duurzaam kantoor

MVOPro heeft ook nog een handige infographic gemaakt met 7 manieren om het kantoor duurzamer te maken. Wilt uw bedrijf ook graag verduurzamen? Neem dan een kijkje op onze website. Wij helpen bedrijven met verduurzamen door ze kostenneutraal over te laten stappen op duurzame led verlichting. Tevens plaatsen wij zonnepanelen op kantoorpanden.

Daarnaast helpen wij ook bedrijven met de informatieplicht en kunt u via ons een energielabel voor uw bedrijfspand regelen. Wilt u ook graag hoger scoren in Google naast het verduurzamen? Dan kan de seo coach u hiermee helpen.

duurzaam kantoor

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment