De voordelen van een duurzaam bedrijf

Duurzaamheid en duurzaam zijn belangrijke begrippen geworden de laatste jaren. Het verduurzamen is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Mensen werken voortaan thuis en laten de auto staan. Daarnaast zie je dat steeds meer mensen een duurzame lifestyle hanteren. Ze eten minder of geen vlees en kiezen voor duurzame producten. Hierdoor is het voor een bedrijf ook belangrijk om een duurzaam bedrijf te worden. Anders is er een kans dat er klanten kiezen voor de duurzame concurrent!

Wat zijn goede voorbeelden van duurzame bedrijven?

Elk jaar doet Corporate Knights (een Canadees media/onderzoeksbureau) een onderzoek naar de meest duurzame bedrijven in de wereld. Het onderzoek heet: “The Global 100 Most Sustainable Corporations”.

In deze lijst staan maar drie Nederlandse bedrijven genoteerd, aangezien Unilever officieel geen Nederlands bedrijf is volgens de lijst. Het best scorende Nederlandse bedrijf in het onderzoek is Akzo Nobel, zij staan op plek 28 van de 100. Daarna volgt ING Groep NV op de 37ste plek. Het laatste Nederlandse bedrijf dat op de lijst staat is KPN. Zij staan op plek 93. ING is flink gezakt ten opzichte van vorig jaar, toen stonden zij nog op plek 7.

Het meest duurzame bedrijf in de wereld volgens Corporate Knights is Schneider Electric SE. Dit bedrijf is een Franse multinational en is wereldleider in energiebeheerssystemen.

Hoe begin ik met verduurzamen?

Niet alleen grote bedrijven moeten verduurzamen, maar ook het MKB in Nederland. Het MKB is de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. Zij hebben misschien minder impact dan de grote bedrijven, maar het is toch even belangrijk om te beginnen met verduurzamen. Het hoort bij deze tijd en consumenten hechten er steeds meer waarde aan.

Bedrijven kunnen verschillende maatregelen nemen in het verduurzamen. Een simpel voorbeeld van een makkelijk door te voeren maatregel is het vervangen van de plastic of papieren koffiebekertjes. Laat de werknemers zijn eigen mok of kopje meenemen om uit te drinken. Of vervang de papierdispenser op het toilet in een energiezuinige handdroger.

Naast deze simpele maatregelen zijn er ook grote maatregelen die kunnen worden genomen voor het verduurzamen. Vervang de verlichting in energiezuinige LED verlichting, investeer in zonne-energie of stimuleer thuiswerken onder de medewerkers. Dit zijn allemaal goede stappen richting een duurzaam bedrijf.

Wil je graag meer weten over de voordelen van het duurzaam ondernemen? Of wil je ook graag overstappen op duurzame LED verlichting? MVOPro helpt ondernemers en investeert in bedrijven die willen verduurzamen.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment