Uw bedrijf duurzaam?

De druk voor bedrijven om te verduurzamen neemt steeds meer toe. Consumenten hechten er steeds meer waarde aan, maar ook (potentiële) medewerkers. Deze willen graag bij een duurzaam bedrijf werken. Veel bedrijven weten niet welke stappen ze moeten ondernemen om groen en duurzaam te worden en tegelijkertijd te zorgen dat dit het bedrijf vooruit helpt.

Waarom duurzaam ondernemen als bedrijf?

Er zijn verscheidene redenen waarom een bedrijf duurzaam wil ondernemen. Niet alleen omdat het helpt bij het verminderen van klimaatverandering, maar er zijn ook commerciële redenen om duurzaam te ondernemen.

Steeds meer consumenten hechten waarde aan duurzaamheid bij bedrijven. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Vooral na de coronacrisis zijn consumenten bewuster naar het eigen koopgedrag gaan kijken.

Vanuit de overheid wordt duurzaam ondernemen als bedrijf al jaren gestimuleerd. Dit doet de overheid met subsidies, wetten en regels. Toch is dit niet de voornaamste reden om te verduurzamen als bedrijf. Duurzaam ondernemen kan een positieve impact hebben op de bedrijfsresultaten. De kosten kunnen worden verlaagd, als je gaat besparen bijvoorbeeld het energieverbruik in een organisatie of de afvalprocessen.

Minder energieverbruik betekent minder energiekosten en verbeterde afvalprocessen zorgen ook voor een besparing. Dit kan voor grote bedrijven veel uitmaken. Enkele voorbeelden die het energieverbruik kunnen verminderen zijn: led verlichting, goede isolatie en zonnepanelen.

bedrijf duurzaam

Goed voor het imago

Duurzaam ondernemen is goed voor het imago van een bedrijf. Het kan een belangrijke reden zijn waarom mensen wel of niet aankloppen bij een bedrijf. Duurzaam ondernemen is een soort van visitekaartje. Door je duurzame activiteiten te delen met (potentiële) klanten kweek je goodwill bij de klant. Hierdoor zullen ze eerder voor het duurzame bedrijf kiezen dan een bedrijf die milieuschade veroorzaakt.

Een duurzaam imago is niet alleen voor klanten belangrijk, maar ook voor alle andere stakeholders van een organisatie. De overheid, banken en investeerders werken voortaan liever samen met een duurzaam bedrijf. Of je wel of niet duurzaam onderneemt, speelt daarom een rol bij aanbestedingen.

Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Er zijn kleine stappen op duurzamer te worden, maar ook flinke ingrepen die tijd en geld kosten. Hieronder staat een lijst met enkele stappen om duurzamer te ondernemen:

  • Kies voor groene stroom. Door te kiezen voor groene stroom, vervalt de ecotax. Daarnaast is het een voordeel als je investeert in groene stroom of kiest voor energiebesparende maatregelen, dat je recht heb op Energie-investeringsaftrek (EIA).

  • Doe de administratie digitaal en gebruik minder papier. Door minder te printen hoeven er ook minder bomen gekapt te worden. Dit is natuurlijk duurzaam! Als het echt niet anders kan, dan kan je ervoor kiezen om dubbelzijdig te printen. Daarnaast is een digitale administratie veel handiger, dan alles op papier.

  • Verstuur pakketten met een fietsbezorger. Voortaan zie je steeds meer bedrijven gebruik maken van deze mogelijkheid. Bedrijven als: Flink, Gorillaz en Coolblue maken hier al langere tijd gebruik van. In de steden is dit meestal handiger en sneller, dan een minder duurzaam alternatief. Daarnaast hechten over het algemeen stadsbewoner meer waarde aan duurzaamheid.

  • Producten duurzaam verpakken. Een groot deel van de Nederlandse consmenten vindt dat er veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt dat niet duurzaam en niet recyclebaar is. Meestal in de vorm van plastic verpakkingen. Gebruik karton verpakkingsmateriaal. Dit zie je steeds vaker terug bij veel bedrijven en dit is een goede vorm van marketing voor de steeds milieubewustere consument.

  • Stimuleer thuiswerken. Tijdens de coronacrisis was dit juist de norm en de voordelen zag je duidelijk terug in het aantal files en stikstofuitstoot in Nederland. Het scheelt een deel reizen voor de medewerkers, maar ook alle andere middelen die nodig zijn in een kantoor. Hierdoor zal het ook voor een energiebesparing zorgen binnen het bedrijf.

  • Verminder het energieverbruik. Het energieverbruik kan binnen een bedrijf of organisatie vaak al met kleine maatregelen worden verminderd. Zet apparaten niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit. En kies voor een zuinige laptop in plaats van een energievretende vaste computer. Nog een andere maatregel die het energieverbruik kan verminderen zijn bijvoorbeeld een bewegingsmelder voor de verlichting binnen het pand.

Kijk op WattMooi voor meer duurzaamheidstips!

Bedrijf duurzaam dankzij MVOPro

MVOPro is een bedrijf dat andere bedrijven helpt met verduurzamen van het bedrijfspand. Wij doen dit met led verlichting. Veel bedrijven zijn nog verlicht op de ouderwetse manier in de vorm van conventionele TL verlichting. Dit is niet duurzaam en heeft veel nadelen. Led verlichting is een veel betere optie en de overstap is kostenneutraal te realiseren door o.a. subsidies. MVOPro is partner van MVO Nederland.

Wilt u graag meer weten hoe wij te werk gaan? Kijk dan naar onze werkwijze of neem contact met ons op via info@mvopro.nl of telefonisch op 040-7600760.

Artikel delen op social media? Klik hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment