Verlichting is een belangrijk onderdeel in een woning of in een bedrijfspand. Er is veel keuze wat betreft lichttechnologie. Zo zijn er gloeilampen, spaarlampen, halogeenlampen en led lampen. Maar wat is nu duurzame verlichting en wat levert het op?
Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in de handel worden gebracht. Al zijn er nog steeds gloeilampen op voorraad. Ditzelfde geldt voor halogeenlampen. Nog steeds hebben veel organisaties en particulieren die dit soort verlichting hebben hangen, ondanks dat het niet de meest duurzame optie is. De overheid probeert bedrijven en particulieren te stimuleren om te kiezen voor duurzame verlichting met wet- en regelgeving, maar ook met subsidies.
De meest duurzame verlichting op het moment is led verlichting. Dit soort verlichting is erg zuinig qua stroomverbruik en heeft weinig onderhoudskosten ten opzichte van andere verlichtingsopties.
Waarom is led verlichting duurzaam?
Led verlichting is de meest duurzame verlichting, omdat het een stuk langere levensduur heeft dan de andere verlichtingstechnologieën. Daarnaast gaat led verlichting beter met de energie om dan andere manieren van verlichten. Een led lamp is wel tot 90% energiezuiniger dan een gewone gloeilamp. Dat is een groot verschil in stroomverbruik. Een andere reden waarom led verlichting de meest duurzame verlichting is, komt doordat het geen schadelijk stoffen bevat zoals kwik en hierdoor kunnen ze gemakkelijk gerecycled worden.
Het grootste nadeel van led lampen is de aanschafprijs. Led verlichting is relatief duur in de aanschaf, maar dit is meestal zeer snel terug te verdienen door de energiebesparing. Een ander groot voordeel van led verlichting is dat het stevig is en niet gemakkelijk kapot gaat. Daarnaast kunnen ze goed tegen de kou en zijn veel led lampen ook waterbestendig. Dit zorgt voor lagere onderhoudskosten bij led verlichting ten opzichte van andere verlichting.
De overheid stimuleert al enkele jaren dat bedrijven en particulieren overgaan op deze zuinige vorm van verlichten. Dit doen ze o.a. met subsidies. Hiermee probeert de overheid de verduurzaming van de manier van verlichten te versnellen. De kans is groot dat led verlichting bij bedrijven in de toekomst verplicht gaat worden.
Wat is niet duurzame verlichting?
Het is relatief eenvoudig om niet duurzame verlichting te herkennen. Vooral bij TL verlichting is dit vrij snel duidelijk. Dit soort verlichting wordt ook wel conventionele verlichting genoemd. Deze hebben een zogenoemde ‘conventionele’ aansturing. Het is gemakkelijk te herkennen aan de ‘starter’ die deze verlichting heeft. Deze ‘starter’ zorgt dat de buis ontbrand en dus aangaat. Een veel voorkomend probleem bij deze verlichting is dat de TL buis gaat knipperen bij opstarten. Dit flikkeren heeft een negatief effect op de productiviteit en kan zorgen voor hoofdpijn.
De voornaamste reden dat de verlichting geen duurzame verlichting is, komt doordat er meer stroom wordt gebruikt bij dit soort verlichting. Het is niet efficiënt, want 80% van de energie wordt omgezet in warmte en de overige 20% maar in licht.
Vooral veel bedrijven in Nederland maken nog gebruik van verouderde verlichtingstechnologieën. Bedrijven doen er goed aan om de overstap te maken naar led verlichting. Het is een goede manier om te laten zien dat men iets aan duurzaamheid doet en bezig is met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Overstappen op ledverlichting
Wat betreft het kiezen voor duurzame verlichting raden wij altijd led verlichting aan. Niet alleen in het eigen huis, maar ook bedrijven doen er slim aan om over te stappen. Het scheelt niet alleen geld, maar het is ook een stuk beter voor het milieu.
Wij bij MVOPro helpen bedrijven met het overstappen op duurzame LED bedrijfsverlichting. Hierbij nemen wij de zorgen uit handen van de ondernemer en regelen wij het gehele traject. Van inventarisatie tot installatie van de verlichting. Tevens regelen wij de subsidie aanvraag, waardoor bedrijven er geen werk meer aan hebben. Onze verlichting is goedgekeurd door de overheid voor subsidie. Wilt u graag meer weten over led verlichting of over MVOPro? Neem gerust contact met ons op via info@mvopro.nl.