Een energielabel voor een kantoor is verplicht in veel gevallen. Sinds januari 2008 is het verplicht om een geldig energielabel te hebben bij oplevering, verhuur of verkoop van het pand. Dit label is maximaal 10 jaar geldig.
Per 1 januari 2023 is het voor ieder kantoor zelfs verplicht. Deze kantoren moeten dan over minimaal energielabel C beschikken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Indien een kantoor niet over energielabel C beschikt, dan mag het pand niet meer als kantoor worden gebruikt.
Waarom energielabel kantoor aanvragen?
Weet u nog niet waarom u een energielabel voor uw kantoor of bedrijfspand zou moeten aanvragen? Dan heeft MVOPro vier redenen opgesteld waarom het wel verstandig is om een energielabel te regelen voor uw kantoor of bedrijfspand.
Een energielabel laat zien welke besparingsmogelijkheden er zijn
Bij het uitgeven van een energielabel zit een bijlage die laat zien welke mogelijkheden er zijn tot besparen op energiekosten. Deze mogelijkheden zijn afgestemd op het kantoor of pand en hierbij is rekening gehouden met eerder genomen besparingsmogelijkheden. Vooral als een bedrijf moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing, dan is het handig om het overzichtelijk te hebben waar de besparingsmogelijkheden liggen.
In 2023 is het verplicht voor alle kantoren in Nederland om over minimaal energielabel C te beschikken
Het is verstandig om het energielabel op tijd te regelen, zodat u weet welke besparingsmogelijkheden er zijn. Vooral als het pand nog niet aan de energielabel C eisen voldoet. Dan weet u welke (specifieke) mogelijkheden er zijn om het pand alsnog naar het C label te krijgen.
Er zijn ongeveer 100.000 kantoren in Nederland, waarvan ongeveer 65.000 kantoren moeten voldoen aan de label-C-verplichting. Kleine kantoren en monumenten zijn uitgesloten van de energielabel C verplichting. Momenteel voldoet 58% van de verplichte kantoren nog niet aan de label-C-verplichting. Dit is voornamelijk omdat er nog geen energielabel is geregistreerd.
Sinds 2015 wordt er streng gehandhaafd of verhuurde utiliteitsgebouwen over een energielabel beschikken
Indien nog geen label aanwezig is, is het verstandig om dit snel te regelen als u wilt verhuren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet hierop handhaven en kunnen gemakkelijk zien of er een energielabel aanwezig is. Als dit niet het geval is, dan kunt u een zeer hoge boete verwachten. Deze boete kan oplopen tot €20.250 euro.
Het is gunstig indien u het bedrijfspand of kantoorpand wil verkopen
Een pand verkoopt vaak sneller indien er een energielabel aanwezig is. Daarnaast kan het ook voor een hogere verkoopprijs zorgen, indien het een goed energielabel betreft. Banken hechten ook veel waarde aan een energielabel. Zij vinden de energiezuinigheid van bedrijven belangrijk. Zo is een energielabel verplicht voor het verkrijgen van financiering bij de ING Bank en de Rabobank. Deze banken geven zelfs een lagere rente, indien een goed energielabel aanwezig is. Dit is een bewijs dat een bedrijfspand of kantoor duurzaam is.
Wat kan ik doen om het energielabel van mijn kantoor of bedrijfspand te verbeteren?
Door de energielabel C plicht moeten veel kantoren en bedrijfspanden het energielabel verbeteren. Daarvoor zijn verschillende manieren. De energieklasse van een kantoor of pand is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder staat een opsomming van een aantal van deze factoren:
- Isolatie is een grote factor bij het verkrijgen van een goede energieklasse. We hebben het dan over dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie
- Het soort verlichting dat aanwezig is in het pand speelt ook een grote rol. Indien uw kantoor of pand over verouderde verlichting bezit, dan heeft dat invloed op de energieklasse. Kies daarom voor energiezuinige ledverlichting.
- Het zelf opwekken van energie d.m.v. zonnepanelen zorgt ook voor een verbeterde energieklasse.
- Een zuinige manier van warmte opwekken is ook van belang bij de energieklasse. Denk hierbij aan een HR-ketel of een warmtepomp
- Het duurzaam koelen van het pand speelt ook een rol bij de energieklasse. Het RVO heeft hier een handig artikel over geschreven.
De bovenstaande factoren zijn vaak bij een kantoor of bedrijfspand na 1990 al redelijk goed. Als een pand na 1990 is gebouwd, dan is de kans groot dat het pand al een energielabel C scoort of beter. Bij oudere panden van voor 1990 is dit vaak niet het geval. Dan moeten er maatregelen worden genomen om het beoogde energielabel C te behalen. Daarvoor kan dus gekeken worden naar de genoemde factoren. Meestal zijn er maar paar maatregelen nodig om het energielabel te behalen, zoals ledverlichting en goede isolatie.
Energielabel kantoor snel regelen?
Via MVOPro kunt u snel en eenvoudig een energielabel regelen voor uw pand. Wij weten hoe snel u soms een energielabel nodig heeft. Bij bijvoorbeeld onverwachte verkoop of huuropzegging. Dan is het fijn om alles zo snel mogelijk geregeld te hebben. MVOPro zorgt voor een spoedige afhandeling. Indien u echt haast heeft met het aanvragen van een energielabel, raden wij u aan om telefonisch contact met ons op te nemen op 040-7600760. Hierdoor kunnen wij alles snel regelen en heeft u zo snel mogelijk een energielabel voor uw kantoor of bedrijfspand.
Indien u geen haast heeft, maar graag een energielabel wil aanvragen dan raden wij u aan om het contactformulier op onze website in te vullen of ons te mailen op info@mvopro.nl.